Sapından yaprağa kadar değerlendirilen Ayva’da hasat başladı.
Sapından yaprağına kadar fiyatlanan Ayva’da hasat başladı.
Özenle toplanan dalların altın sarısı dünyanın birçok ülkesine ihraç edilmektedir.
SAKARYA – Dünyaya ihraç edilen ve Sakarya’nın Geyve ve Pamukova ilçelerinde yetiştirilen coğrafi işaretli ayvanın hasadına başlandı. Saptan yaprağa kadar özenle hasat edilen ve fiyatlandırılan dalların altın sarısı renkleri, Türkiye pazarının yanı sıra Amerika, Hollanda, Almanya ve Rusya’ya gönderiliyor.
Sadece elle toplanıp pekmez, kurutulmuş, reçel, komposto, çay haline getirilen dalların sarı altınları, iç pazar ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamanın yanı sıra dünyanın birçok yerine ihraç ediliyor. Dünya ayva üretiminin yüzde 70’i Türkiye’den geliyor, ülkemiz ayva ihtiyacının yüzde 70’i Sakarya’nın Geyve ilçesinden karşılanıyor. Sapından yapraklarına kadar değerlendirilen meyve, dallarından özenle toplanır. Bahçede işçiler tarafından kalitesine göre ayıklanan, kasalara yerleştirilen ve soğuk hava depolarında saklanan ayva, burada yapılan işlemlerin ardından Türkiye pazarının yanı sıra Amerika, Hollanda, Almanya ve Rusya’ya gönderiliyor. Ayrıca Kocaeli’nin Kartepe ilçesi sınırları içerisinde yetiştirilen ve hasadı devam eden Eşme ayvası da Fransa ve Almanya başta olmak üzere yurt dışında 13 ülkeye ihraç edilerek ağızları tatlandırmaya devam edecek.
“Biz onlara ayva değil, ‘dalların altın sarısı’ diyoruz.”
Ayva üreticisi İsmail Erkal, “Biz onlara ayva demiyoruz, ‘dalların altın sarısı’ diyoruz. Şu anda hasat dönemindeyiz. Ağaçlarımızı Şubat-Mart aylarında budaıyoruz. Asıl çiçeklenme dönemi Nisan ayı sonunda başlıyor. Ağaçlarımızdaki meyvelerin daha kaliteli yetişmesi için ilaçlamalarımızı da o dönemde yapıyoruz.” Temmuz-Haziran aylarında hasat yapıyoruz. Hasadı eylül sonu ekim başında başlar. Bu bizim 12 aylık maceramız. Parçaların altın sarısının düzgün ve kaliteli şekilde yetiştirilmesi için nisan ayından ekim ayına kadar çalışıyoruz. İlçemizde ayva hasadı ekim ayının başında başlayıp kasım ayının ortalarına kadar devam etmektedir. . Yani bir ila bir buçuk ay içerisinde tüm ürünlerimizi bahçelerimizde topluyoruz. Ayva çok hassas bir meyvedir. Derisi incedir, toplarken çok dikkatli bir şekilde toplanması gerekir. Tek tek ve eldivenle toplanması gereken bir meyvedir. Derisi ince olduğundan morluklara sebep olma ihtimali yüksektir. Depoda uzun süre saklanacaktır. “Dönemsel olarak dayanabilmesi için zarar görmemesi gerekiyor, çünkü ihracata giden bir meyvenin yurtdışındaki incelemelerde veya gümrükte sorun yaşamaması için dikkatli bir şekilde toplanması gerekiyor” dedi.
“Üreticiye 10 lira yeter dersek gerçekten yeter.”
Ayva fiyatlarından bahseden Erkal, “İlçemizde üretilen ayvanın ortalama fiyatı şu anda 10 lira civarında. Üreticiye 10 lira yeter dersek o da yeter. Allah rahmet eylesin. Bir meyvenin maliyeti, sermayesi kadar, toplama, depolama ve pazara ulaşma maliyeti kadar. Biz 10 lirayız.” “Meyvemizi liraya satarsak 20 liraya tüccara gidiyor. Toplama, taşıma ve depolama masrafları dahil 20 liraya çıkıyor. Benim iddialarıma göre süpermarkette ayvanın fiyatı 25-30 civarında. Ayva bildiğimiz kadarıyla insan vücudunda sindirimi kolaylaştırıyor ve mide asidinin atılmasına neden oluyor.” dedi.
“Türkiye’deki ayva üretiminin yüzde 70’i Geyve’mizden karşılanıyor”
Türkiye’nin ayva ihtiyacının büyük oranda Geyve ilçesinden karşılandığını belirten Geyve Belediye Başkanı Metin Atalay, “Hasadımız başladı. Dünya ayva üretiminin yüzde 70’i Türkiye’de. Türkiye’deki ayva üretiminin yüzde 70’i Geyve’mizden karşılanıyor. Ayvanın sapından yaprağına kadar her parçasına değer veriyoruz.Vatandaşlarımız ıhlamur ağacının yaprağını kış aylarında şifa için kaynatıp içiyor.Ayva ile ilgili aklınıza gelebilecek her türlü ürünü ülkemizde üretiyoruz. Geyve Bölge İş Merkezimizde bu dönem 70-75 bin tonluk bir hasat bekliyoruz. Ancak bu dönemde çiftçi arkadaşlarımız hastalıklarla mücadele etti. Hava şartlarından dolayı verimimiz biraz düştü ama çiftçimiz memnun. Çok iyi, yurt içi ve yurt dışı ihracatımız var, bu sene fiyatlarımız iyi, çiftçimiz memnun, Geyve’de 13 bin dekar alanda ayva üretimimiz var, dünya pazarında pazarlıyoruz, çoğunlukla gönderiyoruz. Avrupa pazarına sunuyorlar. Bu yıl 75 bin ton rekolte bekliyoruz. “Ayvamızı dünyaya tanıtmaya devam ediyoruz” dedi.